Sıkça Sorulan Sorular

Oto Lastiklerini Seçerken Nelere Dikkat Etmeli?
Araç lastiği seçerken aracınızın marka ve modeline uyumlu olan taban genişliği, yanak yüksekliği, jant çapı, taşıma kapasitesi, hız endeksi ve üretim tarihine dikkat etmelisiniz.
Lastik Seçiminde Nelere Dikkat Edilmeli?
Kışlık, yazlık, 4 mevsim gibi lastik türü seçiminden sonra en önemli özellikler marka, fiyat, üretim tarihi, hız ve yük endeksidir.
Kış Lastiği Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Aracınızın marka modeline uygun kış lastiği almalısınız. Ek olarak aracı kullanacağınız bölgenin iklim koşulları, lastik diş derinliğinin 4mm.’nin altında olmamasına dikkat edilmeli.
Lastik Ebatları Nedir?
Araba lastikleri üzerindeki çeşitli harfler ve sayılar, lastiğin boyutunu, yüksekliğini, genişliğini, yük taşıma kapasitesini ve hız derecesini gösterir.
Lastik Ebatları Nerede Yazar?
Lastik ebatları genellikle lastiğin yanak kısmında bulunur.
Kış Lastiği Ne Zaman Takılır?
Aralık ayı kış lastiği taktırmak için uygundur.
Kış Lastiği Hangi Araçlara Zorunludur?
Ticari araçlarda zorunludur.
Kış Lastiği Uygulaması Ne Zaman Biter?
Her yıl 1 Nisan’da kış lastiği uygulaması biter.
Araçlara Yaz Lastiği Ne Zaman Takılır?
Kış lastiği kullanımı 1 Aralık’tan 1 Nisan tarihine kadar sürdüğü için 1 Nisan itibariyle yaz lastiğine geçiş yapılması önerilir.
Lastik Üretim Yılı Nerede Yazar?
Lastiğin yanak kısmında bulana DOT ile başlayan 4 haneli rakamlar ile ifade edilir. Rakamların ilk 2 hanesi üretim haftasını son iki hanesi ise üretim yılını gösterir.
Aracın Lastikleri Ne Zaman Kontrol Edilir?
Her gün hava basıncı kontrolü yapılması önemlidir, 10 bin kilometrede bir veya yılda en az bir kez araç ön düzen ayarlarının kontrol edilmesi ve lastik rotasyonu işlemi yapılmalıdır.
Lastik Basıncı Ne Kadar Önemlidir?
Lastik basıncı; aracın yol tutuşunu etkileyen oldukça önemli bir etkendir. Düşük ya da yüksek lastik basıncı sürüş anında sorun yaratabileceğinden dengeli lastik basıncı ile sürüş gerçekleştirmelidir.
Araç Lastik Basıncı Ne Kadar Olmalı?
Her marka ve model aracın kendi lastik boyutuna göre farklı bir hava basıncı değeri vardır. Düşük hava basıncına sahip lastikler kolaylıkla patlar, yüksek hava basıncına sahip lastikler ise çok çabuk aşınır ve patlar. Bu yüzden, lastiğinize göre hava basıncı orantılı olmalıdır. Aracınızın doğru lastik basıncını öğrenmek için; araç kapı içlerine, yakıt kapağına ve araç kullanma kılavuzuna bakabilirsiniz.
Lastik Hava Basıncı Yüksek Olursa Ne Olur?
Lastik hava basıncı her araç, marka ve model için değişkenlik gösterir. Normal değerinin üzerinde bir basınca sahipse virajlarda zorlanır. Lastiğin patlama riskini ve kaza riskini artırır. Lastiklerin taban kısmının kısa sürede aşınmasına sebep olur.
Karlı Havada Lastik Basıncı Nasıl Olmalı?
Soğuk havalar lastik basıncını etkiler. Hava basıncı her 10 ° C'de 1-2 PSI ya da 0,07 ila 0,14 bar düşmektedir. Karlı havalarda lastik basıncının ne olması gerektiğini; yakıt doldurma kapağından, araç kapı kasalarından ve aracın kullanma kılavuzundan ulaşabilirsiniz.
Yazın Lastik Basıncı Ne Olmalı?
Isınan hava ile lastiklerin basıncı 1-2 Psi artmış olsa da akşam saatlerinde basınç eski haline gelir. Bu sebeple ekstrem bir basınç değişikliği olmadığı müddetçe müdahale edilmemeli ve önerilen basınç değerinin dışına çıkılmamalı.
Lastik Hava Basıncı Az Olursa Ne Olur?
Lastik basıncının az olması; yüksek yakıt kaybına ve ekstra efor harcanmasına sebep olur. Bunun yanı sıra; lastik patlama riski de artar.
Lastik Basıncı Nerede Yazar?
Lastik hava basıncı değeri araç kapı arasında bulunan sürücü bilgilendirme kısmında, yakıt doldurma kapağında ve aracınızın kullanma kılavuzunda yazmaktadır.
Dört Mevsim Lastik Nasıl Anlaşılır?
Lastik yanaklarında M+S üç tepeli dağ ortasında kar sembol var ise bu lastik dört mevsim lastiğidir. Kar lastiklerine kıyasla daha az lamellere sahip ve yaz lastiklerine göre daha uzun diş ömrü sağlayacak şekilde üretilmiştir.
Dört Mevsim Lastikleri Kış Lastiği Yerine Kullanılır Mı?
Dört mevsim lastikleri tam anlamıyla kar lastiği özelliği taşımamaktadır. Bu nedenle kar lastiği olarak kullanılmaması önerilir.
Kar Lastiği Yazın Kullanılırsa Ne Olur?
Yumuşak hamur ile üretilmiş kış lastiklerinin yazın kullanılması; yakıt tüketiminin artmasına, sıcak havada hızlı tepki alınmamasına, fren mesafesinin uzaması ve yolda gürültü yapılmasına sebep olur.
Yaz Lastiği Nasıl Anlaşılır?
Yaz lastiklerinin diş derinlikleri fazla derin değildir, diş izleri doğrusal şekildedir. Yaz lastiklerinin sırt desenlerinde daha az oluk bulunur.
Kış Lastiği Diş Derinliği Ne Olmalı?
Kış lastiklerinde diş derinliği 4mm’ye düştüğünde lastikler değiştirilmelidir.
Araç Lastiklerinde Değişim Ne Zaman Yapılmalıdır?
Lastiklerin ömürleri genellikle 10 yıldır. Mevsimsel değişimler dışında kullanım ömrü 10 yılı aşkın lastiklerin kullanılması tavsiye edilmemektedir.
Lastiklerimin Değiştirilmesi Gerektiğini Nasıl Anlarım?
Lastiğinizin patlaması, sürüş esnasında lastiklerden gelen aşina olunmayan farklı sesler, lastik diş derinliğinin 3 milimetre altına düşmesi gibi durumlar lastiklerinizin değiştirilmesi gerektiğine dair işarettir.
Lastik Değişimi Ne Kadar Sürer?
Lastik değişimi bir bayide yetkili kişiler tarafından yapıldığı takdirde ortalama 30 dakika sürer.
Yaz Lastiği Nasıl Saklanır?
Direkt güneş ışığı görmeyen, kuru ve serin yerler yaz lastiği saklamak için uygundur. Lastiği jantları ile saklayacaksanız yatay ve basıncı 10psi’ye düşürülerek, jantsız bir şekilde saklayacaksanız dikey veya yatay şekilde konumlandırmalısınız. Her iki şekilde de lastiğin direkt zeminle temasını engellemeye yönelik ürünlerden yararlanabilirsiniz.
Lastik Ömrü Kaç Senedir?
Lastiklerin ömrü üretim tarihinden itibaren on yıldır. Ortalama araç lastik ömrü 100.000 km’dir.
Lastiğin Ömrünü Nasıl Uzatırız?
Lastiklerin ömrünü uzatmak için; lastik hava basıncının doğru yapılması, araca uygun lastiklerin seçilmesi ve fren ayarlarının iyi yapılması gerekmektedir. Hava ve mevsim şartlarına uygun lastiklerin kullanılması ve belli aralıklarda lastiklerin dinlendirilmesi önemlidir.
Lastiklere Ne Sıklıkla Rot ve Balans Ayarı Yapılmalıdır?
Lastiklerin rot ve balans ayarlarının genellikle en az yılda bir kez yaptırılması gereklidir.
Lastik Etiketi Nedir?
Lastik etiketi; lastiğin yol tutuşu, viraj kabiliyeti, mevsimsellik özelliği, desibel bazında ses seviyesi, yakıt tüketimi, konfor düzeyi ve ömrü gibi; önemli bilgileri içermektedir.
Runflat Lastik Nedir?
RunFlat lastikler; sürüş esnasında oluşabilecek herhangi bir acil durumda aracın hakimiyetinin daha kolay kontrol edilmesini; zarar gören lastiklerde ani değişiklik ihtiyacı duyulmamasını sağlar.