Lastik Hava Basıncı Yüksekse veya Düşükse Ne Olur?

Lastik Hava Basıncı Yüksekse veya Düşükse Ne Olur?

Bir aracın trafikte verimli ve güvenli bir şekilde hareket edebilmesi için lastikler çok önemlidir. Güvenli bir sürüş için lastiklerin ideal şekilde dönmesi ve yerle tam temas etmesi gerekir. Bunun için öncelikle araç lastiklerinin üretici tarafından önerilen boyutlarda ve hava basıncında olması gerekir.

Lastiklerin ideal olarak yere temas edebilmesi ve dönüş mesafesine sahip olabilmesi için lastik basıncı en önemli faktördür. Lastik hava basıncı çeşitli faktörlere bağlı olabilir. Lastik hava basıncı yüksek olursa ne olur, lastik hava basıncı düşük olursa ne olur, lastik hava basıncı ne olmalı gibi sorularınızın yanıtını bu blog yazımızda bulacaksınız.

Öncelikle araçlarınız için lastik basıncı ne olmalı ve nasıl ölçülür bu sorularınıza yanıt verelim.

Lastik Hava Basıncı Kaç Olmalı?


Lastik hava basıncı;

  • Modeli,
  • Lastik boyutu,
  • Motor kapasitesi,
  • Araç ağırlığı (araçtaki yolcu sayısı),
  • Motor gücü gibi değişkenlere göre farklılık gösterebilir.

Bu nedenle genel olarak lastik basıncında sabit bir rakamdan bahsedilemez. Aracın durumuna göre lastik basıncını belirlemek için araç içi kullanım kılavuzuna başvurmak gerekir.


Lastik Hava Basıncı Nerede Yazar?


Lastik basıncının ne olması gerektiği, genellikle araçta aşağıdaki alanlarda yazılıdır;

  • Sürücü kapısının içinde
  • Yakıt deposu kapağında
  • Araç teknik kataloğunda


Lastik Hava Basıncı Nasıl Ölçülür?


Lastik basıncı bir barometre ile ölçülür. Aracınızın lastiklerinin hava basıncını yetkili servislerde, benzin istasyonlarında veya bir lastik basınç göstergesi satın alıp kendiniz de ölçebilirsiniz. Benzin istasyonlarında çok fazla kullanım olduğu için doğru zamanda bakımları yapılmazsa ölçüm aletlerinin hassaslığını yitirebileceğini unutmayınız.

PSI Nedir ve PSI ile Bar Arasındaki Fark Nedir?


Bir barometre ile hava basıncını ölçerken, bar veya PSI cinsinden değer görüntülenir. PSI değeri Türkiye'de genellikle hava basıncı için kullanılır. Ancak bazı otomobil üreticileri lastik basıncı değerlerini PSI yerine bar olarak veriyor.

Bu nedenle, bar değerini PSI'ye dönüştürmeniz gerekir. 1 bar, 14,5 PSI'ye eşittir. Örnek olarak üretici lastik hava basıncını “2,6 bar” olması gerektiğini belirtmişse, PSI değerini hesaplamak için 2,6 ile 14,5’i çarparak 37,7 PSI değerine ulaşabilirsiniz.


Lastik Hava Basıncı Yüksek Olursa Ne Olur?


Lastik hava basıncı yüksekse, lastik temas yüzeyi idealden daha yüksek seviyede olacaktır. Bu durumda da;

  • Aracın yol tutuşu olması gerekenden fazla olur,
  • Araç dönüşlerde zorlanır ve sürüş güvenliği azalır,
  • Lastiğin dişlerinin bulunduğu yüzeyin yanı sıra farklı alanlar da yüzeyle temas ederek lastiğin ömrünü kısaltır.


Lastik Hava Basıncı Az Ne Olur?


Lastik basıncı çok düşükse, yol yüzeyi ile lastik temas yüzeyi arasında bozulma olacaktır. Bu ayrıca;

  • Aracın yol tutuşunu azaltır,
  • Sürüş güvenliğini tehlikeye sokar,
  • Üzerine fazla yük bineceği için lastik ömrünün kısalmasına,
  • Lastiğin tur direncini artmasına sebep olur. Bu, daha yüksek yakıt tüketimine neden olur.


Lastiklerde Doğru Hava Basıncı Neden Önemlidir?


Doğru lastik basıncına sahip olmak güvenlik, uzun ömür ve yakıt ekonomisi için önemlidir. Gereğinden düşük veya yüksek lastik basınçları, aracın yol tutuşunu, lastik performansını ve dayanıklılığını olumsuz etkileyerek ciddi kazalara neden olabilir. Düşük basınç, lastikleri yolda tutmayı zorlaştırırken, sürücünün aracın kontrolünü elinde tutmasını zorlaştırabilir. Bu nedenle tüm bu olumsuz durumların önüne geçmek için ayda bir kez lastiklerinizin hava basıncını ölçmelisiniz.

Her ürünün bir son kullanma tarihi olduğu gibi araç lastiklerinin bir ömrü vardır. Lastiklerin marka, model ve takıldığı araç doğrultusunda bir kullanım süreleri vardır. Lastiklerin hava basınç kontrolü, bakımlarının düzenli olarak yapılması ve lastiklerin kullanım süreleri dolmadan değiştirilmesi gerekmektedir.

Lastiklerin yılda en az bir kez yetkili bir serviste muayene edilmesi sürüş güvenliği için önemlidir. Lastik değişimi ve lastik satın almak için buraya tıklayabilirsiniz.