Kış Lastiği Yazın Kullanılır mı?

Doğuş Oto Kış Lastiği Yazın Kullanılır mı?

Kış lastiklerini yazın kullanmak araç sürüş güvenliği açısından risklidir. Kış lastikleri yumuşak hamur ile üretilmiş bir lastik çeşididir. Eğer kış lastikleri yazın kullanılırsa aşağıdaki gibi problemlere yol açabilir;

  • Yolda güvenli bir sürüş sağlamaz
  • Aracın hızlı tepki almasına engel olur
  • Fren mesafesinin uzamasına sebep olur
  • Yolda ses çıkarır
  • Aracın yakıt tüketiminin artmasına sebep olur
  • Lastiklerin daha çabuk eskimesine sebep olur

Kış lastikleri, kış mevsiminde ve soğuk hava koşullarında kullanıma uygun olarak üretilmiş lastiklerdir. Yaz lastikleri ise yaz mevsimine uygun olarak üretilmiş lastikler olup yağışlı, buzlu ve karlı havalarda kullanıma uygun olmayan lastik türüdür.

Diğer taraftan, bazı kullanıcılar dört mevsim lastikleri de kış lastiği yerine kullanılmaktadır. Ancak, bu doğru bir kullanım değildir. Dört mevsim lastikler, tam anlamıyla kar lastiği özelliği taşımamaktadır. Bu nedenle kış lastiği olarak kullanılmaması önerilir.

Kış Lastiği Nedir, Nasıl Kullanılır?

Kış lastikleri, yağışlı ve karlı hava koşullarında kullanıma uygun şekilde tasarlanmış lastiklerdir. Kış lastiğinin Aralık ayında takılması uygundur. Kış lastiklerinin takılma zamanı 7°C’nin altına düşen hava sıcaklıkları olarak da düşünebilirsiniz.

Kış lastiklerinin diğer bir ismi ile kar lastiklerinin diş derinlikleri oldukça derin ve geniştir. Bu dişler, lastiğin yolu daha iyi kavramasını sağlar. Bu sayede aracın yağışlı, buzlu ve karlı yollarda güvenle bir yolculuk yapılmasını sağlamaktadır. Kış lastiklerinde diş derinliği 4mm’ye düştüğünde lastikler değiştirilmelidir.

Yaz aylarında, kış lastiği kullanılırsa lastiğin ömrü de kısalır. Güvenli ve konforlu yolculuk yapılmasına engel olur. Diğer taraftan yaz mevsiminde, kış lastiği kullanmak maliyet açısından da sıkıntılı bir durumdur. Derin ve geniş dişlere sahip olan kış lastiği, yaz aylarında kullanım sonucu ile daha çabuk eskir ve lastiğin ömrü daha kısa süre içerisinde kısalır.

Lastik değiştirmek maliyetlidir, bu sebeple kış lastikleri ve yaz lastikleri mevsimine göre kullanılmalıdır. Araç lastiklerinin ömrü doğru ve dikkatli kullanım ile uzatılabilir.

Lastik Ömrü Nasıl Uzatılır?

Lastik ömrü doğru kullanım ve düzenli bakım ile uzatılabilmektedir. Lastik ömrünü etkileyen birkaç faktör bulunmaktadır. Bunlar;

  • Hava koşullarına göre lastik kullanımı
  • Lastik hava basıncı
  • Araca uygun lastik seçimi
  • Araç fren ayarları
  • Lastik dinlendirilmesi
  • Rot ve balans ayarı yapılması

Yaz, kış mevsimlerine ve hava şartlarına göre lastik kullanımı her zaman daha doğrudur. Kış lastiğini yazın kullanmak, yaz lastiğini kışın kullanmak hem tehlikeli bir yolculuk yapmanıza neden olur hem de lastiklerin ömrünü azaltır.

Karlı ve soğuk havalar lastik basıncını etkilemektedir. Hava basıncı her 10 ° C'de 1-2 PSI ya da 0,07 ila 0,14 bar düşmektedir. Bu nedenle, soğuk havalarda lastik basıncını mutlaka kontrol etmek gerekir. Soğuk havalarda kış lastiğinin basıncının ne olması gerektiğine, yakıt doldurma kapağından ve aracın kapı kasalarından ulaşabilirsiniz. Ek olarak, kış lastiği hava basıncının kaç olması gerektiğine, aracı kullanma kılavuzundan da ulaşabilirsiniz.

Her araç birbirinden farklı özelliklere sahiptir. Bu nedenle, lastikler araçlara göre farklılık göstermektedir. Araca uygun olmayan bir lastik takmak, lastiğin ömrünü kısaltır.

Araç fren ayarları da lastik ömrünü etkileyen diğer önemli faktörlerden bir tanesidir. Fren ayarları mutlaka yapılmalı ve kontrolü sağlanmalıdır.

Sürekli aynı lastikleri aralıksız kullanmakta lastiğin ömrünü etkileyen sebeplerden birisidir. Lastikleri dinlendirmek gerekmektedir, böylece lastikler daha az aşınır.

Lastik ömürlerinde bir diğer önemli konu ise rot ve balans ayarının yapılmasıdır. Lastiklerin rot ve balans ayarlarının genellikle en az yılda bir kez yaptırılması gereklidir.

Lastik ömrü bakım ve düzenli kontrol ile uzatılabilmektedir. Ancak her lastiğin belli bir ömrü bulunmaktadır, bu yılı aşan lastikler kullanılmamalıdır. Lastiklerin ömürleri genellikle 10 yıldır. Mevsimsel değişimler dışında kullanım ömrü 10 yılı aşkın lastiklerin kullanılması tavsiye edilmemektedir.

Siz de oto lastikleri ile ilgili daha fazla bilgi edinmek için Sıkça Sorulan Sorular sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.